A Balatonról a legtöbben talán a halas ételekre asszociálnak elsőként, hiszen nincs is jobb, mint egy balatoni halászlé vagy harcsapaprikás túrós csuszával. Szerencsére a környék gasztronómiai kultúrája bőven túlmutat már a halas fogásokon. A csopaki és badacsonyi borvidék minden évben tartogat meglepetéseket a borkedvelőknek, Tihanyban pedig a legkülönbözőbb levendulás ételeket és italokat kóstolhatják az ínyenc nyaralók. A változatos fagylaltkínálat mindenhol megnehezíti az édesszájúak választását, a balatoni cukrászdák pedig egész évben gondoskodnak a legfinomabb desszertekről és péksüteményekről. A Balaton-felvidéki Káli-medence olyan gasztronómiai kincseket rejteget, mint például Köveskálon a Pálffy pincészet, a Mi a Kő és a Kővirág étterem.
Káli-medence
A Balaton szinte minden részén találunk gasztronómiai szempontból izgalmas helyeket, de a Káli-medence emelkedik ki talán a legjobban ezek közül. Köveskálon, mely a környék ékkövének is tekinthető, két rendkívül népszerű és különleges vendéglátóhelyet érdemes felfedezni. A Kővirág Étterem igazi romantikus vidéki vendéglő, amely egy felújított parasztházban, kellemes kerthelyiséggel várja a vendégeket, gyorsan változó kínálattal, minőségi házi alapanyagokkal. Mellette a Miakő Étterem, egy egyszerű falusi italboltból kialakított gasztronómiai gyöngyszem, rövid, de változatos, szezonalitást követő étlappal, gazdag borkínálattal. Mindkettő felejthetetlen élmény a gasztronómiai különlegességekre vágyóknak!
Bor az ország legjobbjaitól
Az ország legkiválóbb pincészeteinek jó része a Balaton környékén található. Éppen ennek köszönhetően, akárhol is nyaralunk, mindenhol lesz a közelben olyan borterasz, ahová érdemes ellátogatni a csodás olaszrizlingek és cuvéek felfedezéséért. Mindenhol találunk kisebb helyi termelőket is, akik kevésbé ismert, de annál különlegesebb borokkal várják a vendégeket. Az országos elismertségnek és népszerűségnek örvendő birtokoknál pedig óriási élmény lehet egy pincebejárás vagy közös borkóstolás a borászokkal. A Balaton-felvidéken többek között (a teljesség igénye nélkül) az Istvándy borműhelyt, a Kristinus borbirtokot, a Laposa pincészetet, a Jásdi borteraszt, a Szent Donát birtokot, a Skizo borházat érdemes meglátogatni.
Levendula minden formában
A 2018-as év gyógynövényének mélyen gyökerező kultúrája van a Balatonnál, és a mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Tihany, Kőröshegy, Pannonhalma, Káptalanfüred, Lesenceistvánd, és a Szent Balázs-hegy mind-mind illatos levendulával várja a turistákat. A különleges növény a legtöbb ház kertjében megtalálható, egyes helyeken még kiegészítők formájában is felhasználják a levendula mintát. Találkozhatunk vele a fagyiban, a süteményekben, a limonádékban, csakúgy, mint a szappanokban és a kerámiákra festve is. A Kőröshegyen közel 8 hektár aratható levendula, festői környezet és idillikus táj várja a növény kedvelőit két hónapon keresztül. A levendulagazdaság 2021. június 12. és augusztus 22. között minden nap 09:00-17:00-ig látogatható.
Balatoni gasztronómia a lángoson túl
Bár a balatoni lángost és halászlét kár kihagyni a nyaralás alatt, érdemes megismerni más helyi ételeket is. A Jókai bableves a legendák szerint úgy vált a magyar konyha meghatározó részévé, hogy Jókai Mór egyszer Balatonfüreden egyik nagy kedvencét, a saját ízlése szerint főtt bablevest rendelt, amit édesanyja is és felesége, Laborfalvi Róza is sokszor elkészített. Ekkoriban forradalmasították a zsíron enyhén pirított hagyma és fűszerpaprika felhasználását. A Csáky töltött rostélyost is érdemes megkóstolni, amelyet Csáky Sándor a XX. század elejének híres balatonfüredi alkotott. Ez a különlegesség nem más, mint a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás szaftban szervírozott marharostélyos.